Dat het gedrag van mensen omtrent eten en drinken de laatste paar jaren sterk is veranderd, is iedereen wel duidelijk geworden. Het vorige week gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord is daar een goed voorbeeld van. Echter, begin vorig jaar publiceerde de VOCC al een intern document voor haar leden over de toekomstvisie van eten en drinken, met daarin in hoofdlijnen de veranderingen, op basis van een aantal onderzoeksrapporten die al eerder uitkwamen. Zo werd, naar aanleiding van het Nationaal Cateringonderzoek 2016/2017 uitgevoerd door Foodstep, al aangehaald dat steeds meer mensen die in een bedrijfsrestaurant lunchen, openstaan voor gezond eten en drinken en dat dit aandeel steeds groter wordt. Onder andere heeft dit te maken met de nieuwe generatie van mensen op de werkvloer (de millennials) die duidelijk andere eisen stelt dan de generatie daarvoor. Uit een ander onderzoek uit diezelfde periode (van Havas Worldwide) bleek toen ook al dat men meer wenst te kiezen voor “glokaal” eten (gezond en lokaal aanbod) en daar zelfs meer voor wenst te betalen. Daarin werd ook al aangehaald dat koudgeperste sappen, acai-bowls en granensalades producten van de toekomst zijn en producten met vlees als hoofdbestanddeel steeds meer gezien zou worden als “not-done”.

In ons interne document werd ook al het “clockless eating” aangehaald. Vanwege de veranderingen van werkpatronen verschuiven namelijk ook de traditionele werktijden en daarmee het eetpatroon van de gebruikers. Nog altijd ligt er een piek tussen 12.00-14.00 uur, maar de voorspellingen zijn dat men in de toekomst steeds meer verspreid over de dag een (bedrijfs)restaurant wenst te bezoeken. Daarnaast zijn de laatste jaren ook veel bedrijven afgestapt van de traditionele aanwezigheidsplicht op kantoor tussen 09.00-17.00 uur. Een millennial houdt van flexibele werktijden en werkplekken en het is de laatste jaren vrijwel overal mogelijk gemaakt om waar dan ook te kunnen inloggen op de cloud en aan de slag te gaan. Om die reden schieten de bezorgdiensten als Deliveroo en Thuisbezorgd als paddenstoelen uit de grond, want op een zgn. “thuiswerkdag” wil je tenslotte ook goed en gezond eten.

Ook vandaag de dag is dit alles nog steeds een “hot issue”. Sla de laatste FoodClicks maar eens open: het is één en al “bezorgdienst” en “onderweg aanbieden van maaltijden”. Een greep uit dit blad: “Shell en Jamin starten bezorgdienst in samenwerking met Deliveroo”, “Bezorging is booming, steeds meer bedrijven gaan bezorgen”, “Genieten centraal in nieuw BP tankstation met AH to Go”, “Pizzaketens en cafetariaformules domineren bezorgmarkt”, “de trend van vaker onderweg en buitenshuis eten zet door”, en ga zo maar door.

Maar wat betekenen die veranderingen nou echt met betrekking tot de cateringbranche? Door de veranderende wensen van de gebruikers, dient de cateringbranche daar ook in mee te veranderen. Van de oude stijl cateren naar de nieuwe stijl, veranderen ook de rollen van de opdrachtgevers, gebruikers, leveranciers en de overheid ten opzichte van de contractcateraar.

De rol van contractcateraar van “etenschuiver” is veranderd naar specialist die inspeelt op de wensen van de gebruiker van morgen. In co-creatie met de opdrachtgever wordt de cateringinvulling bepaald. Het is niet meer een standaard broodje kaas, dat tegen de laagst mogelijke prijs wordt aangeboden. Gezond, gevarieerd en lokaal is de trend. De gebruiker wenst ook vaker te vernemen wat de herkomst van producten is. Waar de leverancier voorheen alleen de producten deed afleveren, is het nu een taak van hem geworden deze kennis te delen. De veranderingen zijn niet altijd makkelijk. Ook de gebruikers dienen zich aan te passen. Het Nationaal Preventieakkoord lijkt daarop in te spelen door ongezonde voeding gewoonweg te verbieden. Of dat de oplossing is, valt natuurlijk te bezien. Veranderingen in eetpatroon dienen in onze ogen geleidelijk doorgevoerd te worden. Bij de VOCC zijn wij voorstanders van het maken van een goede keuze door de gebruikers uit een groot aanbod.

Cateraars dienen steeds meer in te spelen op gezonde voeding, wat toch vaak erg lastig blijkt. De strenge richtlijnen die het Voedingscentrum bijvoorbeeld stelt bij het aanbieden van eten en drinken aan gebruikers op scholen, zijn vaak moeilijk haalbaar, maar men doet zijn uiterste best hieraan te voldoen. Ondanks het goede en gezonde aanbod, blijft de jeugd helaas vaak toch nog naar de snackbar of shoarmatent op de hoek gaan voor een snelle hap. Cateraars houden zich continu bezig met de vraag hoe het aanbod zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt kan worden om dit soort situaties te voorkomen.

Kortom, de veranderingen in de cateringbranche volgen zich steeds sneller op en aanpassingen zijn ook steeds sneller gewenst. De aangesloten VOCC-leden zijn flexibele en veerkrachtige ondernemers en zijn in dat kader de voorlopers in de markt als het gaat om de transitie naar voeding nieuwe stijl. De VOCC – wat staat voor Verenigde Ondernemende Contract Cateraars – is van mening dat zij zich daarom niet meer alleen op de contractcatering dient te richten, maar dat aansluiting van bedrijven die zich richten op “eten en drinken op de verblijfplaats van de gebruiker” bij de branchevereniging mogelijk moet zijn. Want met z’n allen kom je in deze veranderende wereld veel verder.

VOCC op social media

    LinkedIn Company Updates

  • 12 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Dat het gedrag van mensen omtrent eten en drinken de laatste paar jaren sterk is veranderd, is iedereen wel duidelijk geworden. Het vorige week gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord is daar een goed voorbeeld van. Echter, begin vorig jaar publiceerden wij al een intern document voor onze leden over de toekomstvisie van eten en drinken, met daarin in hoofdlijnen de veranderingen, op basis van een aantal onderzoeksrapporten die al eerder uitkwamen. Lees hieronder verder... https://lnkd.in/g2RcJuE

  • 19 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Zoals vandaag gepubliceerd in De Telegraaf, heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis het preventieakkoord definitief gepubliceerd. Vele organisaties zijn woedend over de inhoud; ook VNO-NCW en MKB-Nederland, die niet zouden zijn betrokken bij het rookakkoord. Zij mochten overigens wel meepraten over overgewicht en alcoholgebruik. Het is toch wel opvallend dat hier wordt gesteld dat het mkb mocht meespreken, terwijl een zeer belangrijke speler op het gebied van gezonde voeding, Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC), niet eens gesproken is! Het is dus een pertinente onwaarheid dat VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat het mkb heeft meegewerkt aan het preventieakkoord. Het blijft schrijnend en verwerpelijk dat de overheid en de ondernemersplatformen VNO-NCW en MKB-Nederland gesprekken voeren over allerlei onderwerpen, terwijl de motor van de Nederlandse economie, het mkb zelf, zo structureel genegeerd wordt. Het preventieakkoord, maar zeer zeker ook de momenteel lopende discussie rondom pensioenen zijn maar 2 voorbeelden van de arrogantie van de overheid en de grootbedrijven in Nederland. De Telegraaf, VNO-NCW, MKB-Nederland, Allesovercatering.nl https://lnkd.in/gBdDqqp

  • 1 Months Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Voorzitter Ruud Baljé van Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC) sprak onlangs met Misset Horeca over de groei van de VOCC. Lees hieronder het gehele interview. https://lnkd.in/gWx-6TH

  • 1 Months, 10 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Vorige week kwam uitgebreid in het nieuws of een (duurzaamheids)keurmerk wel of geen zin heeft. Onze vereniging hecht grote waarde aan het eind 2017 in leven geroepen VOCC-keurmerk. De VOCC hecht belang aan het hanteren van de kwaliteitsstandaarden en verbindt daarom het VOCC-keurmerk aan het lidmaatschap van de branchevereniging. Zodoende biedt de VOCC een onderscheidend vermogen – en daarmee transparantie – aan minder presterende branchegenoten. Voor de VOCC-leden wordt het VOCC-keurmerk dan ook echt gezien als een USP ten opzichte van hun branchegenoten die geen lid zijn.Elk bedrijf dat positief is beoordeeld voor het VOCC-keurmerk wordt geregistreerd op de website van het Keurmerk Register. Bij het VOCC-keurmerk zijn de eisen helder, is er een keurmerkcommissie in het leven geroepen en worden eventuele klachten getoetst aan de hand van een klachtencommissie-reglement. Er is alles aan gedaan om aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen. De VOCC is en blijft dan ook van mening dat, ondanks de uitkomsten uit eerder genoemd onderzoek, het VOCC-keurmerk van grote toegevoegde waarde is voor haar leden. Na toetreding kunnen nieuwe leden binnen 6 maanden het VOCC-keurmerk behalen. Meer informatie? Neem contact op met het Bestuursburo. https://lnkd.in/gTMJxwE

  • 1 Months, 11 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Participatiewet, die in 2015 is ingegaan, zou dat veranderen, maar niets blijkt in werkelijkheid minder waar. De overgang gaat moeizaam; afgelopen september meldde het Sociaal Cultureel Planbureau dat de werkloosheid met 40% is toegenomen onder werkzoekende arbeidsbeperkten, die tot 2015 bij een sociale werkplaats aan de slag konden. Diverse sociale ondernemers proberen hier een oplossing te vinden, waaronder ons eigen VOCC-lid The Colour Kitchen. Lees hieronder hoe mede-oprichter Bartel Geleijnse zijn visie hierover deelt. https://lnkd.in/g6Am7mG

  • 1 Months, 17 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Op 25 oktober 2018 hield Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC) haar tweede Algemene Ledenvergadering van 2018. Op uitnodiging van VOCC-lid PCH Dienstengroep kwamen de leden bij elkaar in een zeer inspirerende omgeving: de IJsbaan Twente. Naast wederom een bomvolle agenda, werd er ook weer een VOCC-keurmerkcertificaat uitgedeeld. Deze keer was de beurt aan VOCC-lid De Vos Groep Facilitaire Dienstverleners om het certificaat in ontvangst te nemen. De Algemene Ledenvergadering werd opgevolgd door een korte presentatie van Ron Kas van PCH Dienstengroep die iets meer inzicht verschafte over PCH Dienstengroep, en vervolgens het woord gaf aan de manager van de IJsbaan Twente: tweevoudig olympisch schaatskampioen Gianni Romme. Gianni hield een zeer interessant betoog over zijn ervaringen als schaatser en coach. Na al deze presentaties verzorgde Gianni Romme nog een rondleiding voor de VOCC-leden door de IJsbaan Twente. De dag werd afgesloten met een hapje en drankje in het Schaatscafé. Het was weer eens een geslaagde bijeenkomst! #voccateraars #gianniromme #ijsbaantwente #haveaniceday

  • 1 Months, 21 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Enige tijd geleden kopte de Telegraaf met “Overheid wil niet vleesloos door het leven”. In dit artikel reageert minister Carola Schouten op het voorstel van Marianne Thieme, waarin zij voorstelt om vlees of vis alleen als extra te bestellen. Schouten vindt het niet meer aanbieden hiervan te ver gaan. Binnen de VOCC wordt het aanbieden van vleesloze maaltijden ook gezien als “een stapje te ver”. VOCC-lid The Colour Kitchen gelooft dat "een verandering in eten geleidelijk gaat en je niks moet opleggen. Het is een mindset die moet veranderen en dit heeft tijd nodig. Compleet vegetarisch aanbieden doen wij nergens" aldus, Christine De Mes-Pannekoek, directeur The Colour Kitchen. Jeroen van Beek, directeur Visschedijk tevens VOCC-lid geeft aan dat zij “over het algemeen geen voorstander zijn van negatieve keuzes zoals niet meer aanbieden. Wij vinden dat je de consument moet verleiden / beïnvloeden tot het maken van andere keuzes zoals minder vlees of vlees vervangend”. Uit bovenstaande reacties blijkt dat VOCC-leden ook geen voorstander zijn van het aanbieden van vleesloze maaltijden. Het blijft immers nog steeds een keuze van de consument om te kiezen voor vlees of vegetarische maaltijden. Lees hier onder het artikel uit de Telegraaf. https://lnkd.in/dkPFDAR

  • 2 Months, 2 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Op de BBB Maastricht waren naast VOCC-secretaris Roy Odekerken, en Mirjam Odekerken-Konert van het VOCC-bestuursburo, ook Michiel Meier Mattern, voorzitter van ONCE, vandaag aanwezig. Het was een zeer inspirerende beurs. Aan het einde van de dag kon genoten worden van de resultaten van de kookwedstrijd die georganiseerd en gesponsord werd door Centraal Beheer (mede verzorgd door Dennis Gabeler en Herman Disbeschl).

  • 2 Months, 2 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Gisteren kopte de Telegraaf met "Schoonmakers inzetten als beveiliging". De VOCC en samenwerkingspartner Branchevereniging Schoonmaken is een Vak - SIEV zijn beide van mening dat de tijd rijp is voor een volledige cao facilitaire dienstverlening. Lees hier onder het hele artikel https://lnkd.in/d4YeZMQ

  • 2 Months, 9 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Dat horeca en contractcatering goed samen onder één dak gaan blijkt ook bij de Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC). Sinds februari 2018 heeft het Amerikaanse concept Thank God it's Friday haar deuren in Utrecht geopend onder leiding van VOCC-lid Beijk Catering. Daarnaast heeft aandeelhouder van Cormet Enjoy The Good Life tevens een VOCC-lid, onlangs haar deuren in Amsterdam geopend met het Italiaanse restaurant Viavai!

  • 3 Months, 7 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Afgelopen maandag kopte Nu.nl met “Nederlandse werknemers leven ongezonder door overwerk”. In dit artikel worden de onderzoeksresultaten besproken van Kantar Public, welke is uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse werknemers door overwerken een ongezonde levensstijl hebben. Zo blijkt onder andere uit het onderzoek dat door overwerken Nederlanders minder sporten, slechter slapen en ongezonder eten. Cateraars kunnen een bijdrage leveren aan een gezond werkklimaat door de gehele dag een divers en verantwoord assortiment van eten en drinken aan te bieden. De Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC) zal samen met haar leden dit onderwerp dan ook zeker bespreken tijdens het gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis op donderdag 22 november a.s. Lees het hele artikel en de onderzoeksresultaten hier onder: https://lnkd.in/de4DnAx

  • 3 Months, 14 Days Agoview on linkedin

    Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC)

    Op de Facebookpagina van FNV Catering heeft bestuurslid Harry de Wit toegelicht wat de complexiteit van inflightcatering binnen de branche is en daarom een aparte positie heeft binnen de cao. Gelet op deze complexiteit is dit ook noodzakelijk, echter zijn er meer complexiteiten binnen de branche zichtbaar: het verschil tussen grote cateraars en mkb-cateraars; de VOCC-leden. Om deze reden zou het ook goed zijn dat de cao ingericht wordt op de situatie van de branche zelf!

Onze nieuwe kok Samuel Levie in 5 Uur Live

Vandaag opende Koningin Maxima, na een renovatie van 2 jaar, het nieuwe pand van de Goeden Doelen Loterijen op de Zuid-As te Amsterdam. Dit pand..

4 vind ik leuks, 0 reacties5 dagen geleden

De rol van contractcateraar is de laatste jaren sterk veranderd van “etenschuiver” naar “de specialist die inspeelt op de wensen van de gebruiker..

7 vind ik leuks, 3 reacties1 week geleden

’Rookakkoord betuttelend en niet uitvoerbaar’

Zoals vandaag gepubliceerd in De Telegraaf, heeft Staatssecretaris Paul Blokhuis het preventieakkoord definitief gepubliceerd. Vele organisaties..

2 vind ik leuks, 0 reacties2 weken geleden

FNV Catering

Eerder deze week berichtten wij al dat er 2 leden van VOCCateraars genomineerd waren voor het Leukste Catering Team van 2018. Vanmorgen is de..

5 vind ik leuks, 1 reacties2 weken geleden

Jij en Sodexo

Actueel vraagstuk waar ook onze leden alle aandacht aan besteden: Eetpatroon in Nederland iets gezonder Uit het nieuwste onderzoek van het RIVM..

0 vind ik leuks, 0 reacties2 weken geleden