Duurzaam omgaan met onze planeet
Duurzaam omgaan met onze planeet is geen trend — het is een must. Als cateraar kun je simpelweg niet stilzitten; juist jij hebt de kans om met bewuste keuzes en acties een positieve impact te maken.
De cirkel van duurzaamheid
Stel je even een cirkel voor. Geen ingewikkelde wiskunde, maar gewoon een simpele vorm zonder einde. Dat is het idee achter de circulaire economie. Het doel? Zo min mogelijk verspillen en wat we gebruiken, steeds opnieuw inzetten. In plaats van de cyclus van produceren, consumeren en weggooien, wordt geprobeerd een cirkel te creëren waarin niets verloren gaat.
1. Voedselverspilling? Niet bij ons!
Een van de grootste uitdagingen in de bedrijfscatering is toch wel voedselverspilling. Hoe vaak blijft er aan het eind van de dag niet een flinke berg eten liggen die rechtstreeks de afvalbak in gaat? Helaas gebeurt dat nog veel te vaak terwijl dit niet nodig is. Er zijn genoeg slimme manieren om dat te voorkomen:
- Wees creatief met je left overs. Die overgebleven groenten? Maak er een heerlijke soep van voor de volgende dag. Of verwerk restjes brood in croutons of wentelteefjes.
- Zet data en technologie in om nauwkeuriger te voorspellen wat je nodig hebt en slim in te kopen.
- Composteren maar! Zet een composteerbak op locatie. Dit is een hele mooie manier om voedselresten een tweede leven te geven.
2. Van afval naar grondstof: Gooi niets weg wat je kunt hergebruiken
Het is altijd zonde om na een drukke cateringdag een vuilnisbak vol disposables te zien. Zeker als het niet hoeft!
- Gebruik herbruikbare materialen zoals bekers, servies en gewoon bestek. Het is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook stijlvol uit.
- Biologisch afbreekbare verpakkingen: Kies voor verpakkingen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook volledig composteerbaar. Zo verdwijnen ze niet op een vuilnisbelt, maar worden ze weer voeding voor de bodem.
3. Van ‘low waste’ naar ‘no waste’ in jouw keuken
Low waste is al een mooie stap, maar waarom niet mikken op ‘no waste’? Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘kop tot staart’-catering? Gebruik álles van het product, van schil tot steel. De mogelijkheden liggen letterlijk voor het oprapen! Zo verwerk je niet alleen je left overs, maar ook wat er op voorhand al in de afvalbal zou verdwijnen tijdens de productie.
4. Samen zijn we sterker
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden (of in dit geval, de cirkel). Er zijn al tal van partijen die zich inzetten voor een circulaire economie. Door samen te werken met lokale leveranciers, duurzame start-ups en zelfs je eigen klanten, kun je je impact vergroten:
- Werk met lokale leveranciers voor minder transportkilometers, versere ingrediënten én je steunt de lokale economie.
- Kies voor verpakkingsvrije leveranciers. Minder afval, meer voldoening.
- Van koffieprut naar oesterzwam. Laat gebruikte koffieprut ophalen om oesterzwammen op te laten groeien. Hoe tof is het als je in jouw bedrijfsrestaurant daarna kroketten serveert met de oesterzwammen gekweekt op je eigen koffieprut? Zo maak je de cirkel écht helemaal rond!
3. Van ‘low waste’ naar ‘no waste’ in jouw keuken
Als cateraar heb je de kracht om een positieve impact te maken, niet alleen op het bord van je gasten, maar ook op de wereld om ons heen. 🌍♻️