Maatregelen Single Use Plastic 2024
Voedselveiligheid en HACCP: Schone keuken

Het einde van Single Use Plastic, of toch niet…

Oorspronkelijk wilden we schrijven over de veranderende maatregelen met betrekking tot het gebruik van Single Use Plastic in de catering die per 1 januari 2024 in zouden gaan: het verplichten van gebruik van alternatieven op Single Use Plastic binnen o.a. bedrijven. Echter, er is nu bekendgemaakt dat de regels wel blijven, maar er niet op wordt gehandhaafd. Hoewel er op dus geen directe veranderingen zullen plaatsvinden, is het wel belangrijk om aandacht te blijven besteden aan het verminderen van het gebruik van Single Use Plastic.

Waarom zouden deze maatregelen worden ingevoerd?

Deze maatregelen zouden worden ingevoerd vanwege de overvloed die plastic afval heeft op het milieu. Een van de meest verontrustende gevolgen hiervan is de beruchte “plastic soep,” waar enorme hoeveelheden plastic afval zich ophopen in delen van de zeeën en oceanen. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor het zeeleven, maar heeft ook invloed op ons eigen welzijn, omdat microplastics via de voedselketen in ons voedsel terechtkomen.

Koffiekopjes gestapeld

Toch al een eerste stap nemen

Het zou een mooie stap zijn om, zelfs voordat de overheid verplichte maatregelen oplegt, dit jaar al veranderingen door te voeren. Door nu actie te ondernemen en bewust te kiezen voor duurzamere alternatieven voor wegwerpplastic, kunnen we nu al een positieve impact hebben op het milieu.

bron: NOS