22 Oktober 2018 kwam uitgebreid in het nieuws of een (duurzaamheids)keurmerk wel of geen zin heeft. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) publiceerde hierover haar onderzoeksresultaten. Producten met een keurmerk kosten vaak iets meer, maar er staat altijd wat tegenover. Neem bijvoorbeeld het Fairtrade-keurmerk, waarbij de plantage-arbeider voor een eerlijk loon en in veilige omstandigheden kan werken. Maar kan een keurmerk dan garanderen dat producenten zich dan ook daadwerkelijk houden aan de gestelde voorwaarden?
In ieder geval hecht de VOCC grote waarde aan het eind 2017 in leven geroepen VOCC-keurmerk. De VOCC hecht belang aan het hanteren van de kwaliteitsstandaarden en verbindt daarom het VOCC-keurmerk aan het lidmaatschap van de branchevereniging. Zodoende biedt de VOCC een onderscheidend vermogen – en daarmee transparantie – aan minder presterende branchegenoten. Voor de VOCC-leden wordt het VOCC-keurmerk dan ook echt gezien als een USP ten opzichte van hun branchegenoten die geen lid zijn. Elk bedrijf dat positief is beoordeeld voor het VOCC-keurmerk wordt geregistreerd op de website van het Keurmerk Register.
Bij het VOCC-keurmerk zijn de eisen helder, is er een keurmerkcommissie in het leven geroepen en worden eventuele klachten getoetst aan de hand van een klachtencommissie-reglement. Er is alles aan gedaan om aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen. De VOCC is en blijft dan ook van mening dat, ondanks de uitkomsten uit eerder genoemd onderzoek, het VOCC-keurmerk van grote toegevoegde waarde is voor haar leden.
Cateraars die lid willen worden van de VOCC kunnen binnen 6 maanden na toetreding het VOCC-keurmerk behalen. Meer informatie hierover? Neem contact op met het bestuursburo van de VOCC.