Week Zonder Vlees en Zuivel 2024
Voedselveiligheid en HACCP: Schone keuken

Week Zonder Vlees en Zuivel 2024

De VOCC zet zich in voor duurzame en gezonde voedingskeuzes. Daarom vinden ze het ook belangrijk aandacht te besteden aan De Week Zonder Vlees en Zuivel, die plaatsvindt van 4 tot 10 maart 2024. Deze week biedt een uitgelezen kans om te ervaren hoe lekker en verrijkend een plantaardig dieet kan zijn.

Wat betekent de Week Zonder Vlees en Zuivel?

Deze speciale week daagt je uit om (deels) af te stappen van vlees- en zuivelproducten en over te schakelen op plantaardige alternatieven zoals groenten, fruit, granen, noten, zaden, peulvruchten en plantaardige melkvarianten. Het doel? Bewustwording vergroten over de impact van onze voedingskeuzes op het milieu en onze gezondheid. 

Een plantaardig dieet biedt diverse voordelen: het kan bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk, aangezien de productie van plantaardig voedsel over het algemeen minder grondstoffen vereist en minder broeikasgassen uitstoot. Bovendien kan het gezondheidsvoordelen bieden, zoals een lager risico op hartziekten en een hoge bloeddruk.

Wat houd je tegen?

Veel mensen denken dat plantaardig eten smaakloos en saai is. In werkelijkheid biedt de plantaardige keuken een breed scala aan smaken en texturen, die kunnen leiden tot een rijke en gevarieerde eetervaring.

Daarnaast is er het misverstand dat plantaardige maaltijden niet genoeg eiwitten en essentiële voedingsstoffen bevatten. Plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu en quinoa zijn uitstekende alternatieven voor dierlijke eiwitten. Voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine B12 kunnen ook uit plantaardige bronnen of verrijkte voedingsmiddelen gehaald worden.

Soorten plantaardige melk

Plantaardig eten in het bedrijfsrestaurant

De VOCC moedigt bedrijven en cateraars aan om deel te nemen aan deze week. Het is de perfecte kans om zonder moeite medewerkers kennis te laten maken met vegetarisch of veganistisch eten. Door een verscheidenheid aan plantaardige opties aan te bieden in bedrijfsrestaurants, kunnen werknemers de rijke smaken en gezondheidsvoordelen van plantaardig eten ervaren.

Cateraars aangesloten bij de VOCC die deelnemen aan de Week Zonder Vlees en Zuivel: