Jan v.d. Meij over zijn eerste 100 dagen als VOCC-bestuurslid
Voedselveiligheid en HACCP: Schone keuken

In 2016 besloot Smaak Bedrijfscatering zich – 2 jaar na de oprichting van de VOCC – als VOCC-lid aan te sluiten. Na eerst de kat wat uit de boom gekeken te hebben (koudwatervrees?) besloot directeur Jan van der Meij, na een publicatie van de VOCC over de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, toch overstag te gaan en lid te worden. Wat hem aantrok in de vereniging, was met name het delen van kennis met de concullega’s, maar ook het op de hoogte blijven van de perikelen in de cateringbranche. Dat is toch wat lastiger als individu. Bevlogen als hij is, wist voorzitter Ruud Baljé Jan te enthousiasmeren en het lidmaatschap was een feit.

Inmiddels kan Jan beamen dat zijn VOCC-lidmaatschap hem meer gebracht heeft dan gedacht. “Als het bij kennisdeling alleen was gebleven, was het – voor dat moment – ook goed geweest. Maar na de succesvolle tender met de Politie, welke ik met een aantal van mijn VOCC-collega’s ben aangegaan, wist ik dat ik te maken had met iets unieks in deze markt”, aldus Jan. Hij roemt de aanwezige kennis op het VOCC-Bestuursburo, dat in 2016 door de VOCC werd aangetrokken, maar ook de expertise van voorzitter Ruud Baljé en secretaris Roy Odekerken, welke laatste op juridisch vlak bijzonder goed op de hoogte is van alles wat speelt binnen de cateringbranche. “Naast al deze nuttige zaken, is het natuurlijk ook bijzonder leuk te noemen dat mijn eigen netwerk behoorlijk is uitgebreid. Bijzonder, nu ook andere cateraars ervoor open staan om gezamenlijk op te trekken, informatie te delen en de branche te versterken.

Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van oktober 2019 werd Jan benaderd door toenmalig bestuurslid Peter van Ee, tevens een van de founding fathers van de VOCC. Peter wilde graag een stapje terug doen en zijn bestuurszetel overdragen aan een van de andere leden. Nu Jan vond dat de VOCC hem in zo’n korte tijd al zoveel gebracht had, stond hij voor deze functie open. Na een stemmingsronde werd Jan dan ook per 1 januari van dit jaar als bestuurslid aangesteld.

Inmiddels zijn de eerste 100 dagen als bestuurslid een feit en kan Jan beamen dat zijn bestuurslidmaatschap bij de VOCC een enorm waardevolle taak is gebleken. “Je ziet de expertises van de andere bestuursleden van dichtbij en je zit overal veel dichter op. Ineens heb je afspraken met bijvoorbeeld vakbonden en de sociale partners, of met een van de ministeries. De hoeveelheid werk die achter de schermen verzet wordt, vóórdat het bij de leden terechtkomt, is immens! Als ‘gewoon’ VOCC-lid heb je hier geen idee van.

Jan geeft toe dat de hoeveelheid werk tijdens de coronacrisis nog groter geworden is en merkt daarbij op dat het momenteel best wel een zeer veeleisende klus is om als bestuurslid van de VOCC aan de slag te zijn. “We voeren zeer regelmatig overleg met het gehele bestuur – middels videoconferencing – over de maatregelen die de overheid afgekondigd heeft, de gevolgen die dat heeft voor de branche, maar ook hoe we straks verder moeten na de crisis. Dit is vaak ook erg confronterend, omdat je ook je eigen bedrijf door de crisis heen wilt slepen. Als bestuurslid wil je het allemaal goed regelen voor de vereniging; je doet het immers ook voor de andere aangesloten leden.

Jan besluit zijn terugblik op de eerste 100 dagen als bestuurslid als “heel dankbaar om als VOCC-lid aangesloten te zijn. Ik ben heel content met het lidmaatschap van de VOCC, als lid, maar ook als bestuurslid. Ondanks dat de eerste 100 dagen een rollercoaster waren, hoop ik dit nog lang voort te zetten en de betrokkenheid van alle leden te behouden”, aldus Jan.

Foto: Jan van der Meij aan de slag met de bereiding van sushi tijdens een Algemene Ledenvergadering van VOCC bij VHC Jongens in 2019.